2009. március 9., hétfő

Ki is az a Mikulás?

Ki is az a Mikulás?

Gondoltad volna, hogy a "Mikulás" név az ugyanaz, mint a Miklós? Pedig igen, a Mikulást eredetileg Miklósnak hívják, Szent Miklósnak, azaz Nikolasznak, merthogy görög földön született. Ki is ő, és miért emlékezünk rá a mai napig? Ismerkedj meg Szent Miklós történetével!

Mintegy 1800 évvel ezelőtt , 272 táján Patara városában egy nagyon gazdag embernek fia született, akit Nikolaosznak nevezett el. A fiúcska szépen cseperedett, ám még kisgyermek korában nagy csapás érte: Patara városában járvány tört ki, és elveszítette a szüleit, árvaságra jutott. Nagybátyja, a patarai püspök vette hát magához, így nem csoda, hogy a kis Nikolaosz is csakhamar papnak állt, és kolostorba vonult. Pedig megtehette volna, hogy fényűző, nagyvilági életet éljen, hiszen szülei után óriási vagyont örökölt. Ő azonban úgy döntött, egész másra fogja használni ezt a rengeteg pénzt...

Élt Patara városában egy elszegényedett patarai nemesember, aki sehogy sem tudta kifizetni az adósságait, így koldusbotra jutott. Volt három szép leánya is, de a nagy szegénységben elköltötte az ő hozományaikat is, és már a betevő falatot sem tudta megszerezni a számukra. Miklósnak megesett a szíve az öregen és a három leányán, így aztán elhatározta, hogy segíteni fog rajtuk: egy éjszaka titokban a házukhoz lopódzott, s a félig nyitott ablakon egy erszény aranyat dobott be a házba a legidősebb leány számára. A következő éjszakán a második leánynak dobott be aranyat, hogy hozományuk összegyűljön, és férjhez mehessenek. Ők persze nagyon kíváncsiak lettek, ki lehet ez a titokzatos jótevő. Ezért a harmadik éjszakán, amikor a harmadik leánynak dobta be a kis zsákot az ablakon, kilesték. Miután meglátták, hogy ki ő, hálából mindenkinek elhíresztelték a nevét.

Miklós később is segített, akinek csak tudott. Ő maga a kolostorban szegényesen, szűkölködve élt, de másokkal mindig bőkezű volt. Különösen a gyermekeket szerette, s úton-útfélen megajándékozta őket. Jótéteményei miatt az emberek hamar megszerették, és Patara püspökévé választották. Mikor elérkezett a keresztényüldözések szörnyű ideje, Miklóst is elfogták, ám ő csodával határos módon kiszabadult. Hosszú életében még sok csodás esemény történt vele, maga a "halála" is igen különös volt: angyalok ragadták el magukkal az égbe ezt a csodálatos, nagylelkű adakozót, aki azóta is a mi Mikulásunk.

Szilweszteer

A szilveszter

Szent Szilveszter pápa (IV. század) ünnepe, gyakorlatilag az újév vigíliája (előestéje). A szilveszteri szokások közös célja, a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsolni.

Különösen fontos szerepet kapnak az e naphoz kötődő zajkeltő szokások melyek célja az ártó, rontó erők távol tartása a háztól. Eszközei igen változatosak, karikás ostor, duda, csengő, kolomp. Ismert szokás volt vidéken a nyájfordítás is, a cél az volt, hogy az állatok felébredjenek és a másik oldalukra feküdjenek, így gondolták szaporaságukat biztosítani. Erdélyben szokás az óév kiharangozása, és az új esztendő énekkel köszöntése. Ezeknek a zajos mulatozásoknak a városi megfelelői a szilveszteri trombitálás és sajnos a petárdadobálás is.


Az újév

A január 1-jei évkezdés a Gergely-féle naptárreform után vált általánossá. Az új év első napjához számos hiedelem, babona kötődik, mert ennek a napnak a lefolyásából következtettek az egész évre.

Így például semmit sem szabad ezen a napon kiadni a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. Igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól. Női munkatilalmi nap is volt, nem szabadott mosni, varrni, fonni, de az állatokat sem fogták be újévkor.
A jóslás is fontos szerepet kap az új év kezdetén. Úgy vélték, az év utolsó napjának álmai előrevetítik a jövőt, ezért a nagy mulatozás mellett érdemes hagyni egy kevés időt az alvásra is.

Régen fokhagyma kalendáriumot is készítettek az időjárás megismeréséhez. 12 fokhagymába sót tettek, mindegyik hagyma egy-egy hónap megfelelője volt. Ha a hagyma reggelre átnedvesedett, arra a hónapra sok esőt/havat vártak.
Azt tartották, ha újév napja reggelén az első látogató férfi, az szerencsét hoz, ha nő, az szerencsétlenséget. Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, úgy mondták, elvitte az aranyvizet, egész évben szerencsés lesz. Egyes vidékeken a mosdóvízbe egy piros almát is tettek, ami szintén az egészség jelképe.

Bizonyos táplálkozási tilalmak is kapcsolódnak ehhez a naphoz. Baromfit nem lehetett enni, mert a tyúk elkaparja a szerencsét, ellenben ajánlatos volt a malachús fogyasztása, mert az kitúrja a szerencsét. A szemes terményeket is ajánlatos enni - babot, lencsét -, mert akkor sok pénzük lesz a háziaknak. Sok vidéken rétest sütöttek szintén az analógia jegyében (hosszúra nyúlik az élet, mint a rétestészta).

Az év utolsó napjának jellegzetessége, hogy szinte mindenki fogadalmat tesz. Érdemes olyan dolgot megfogadni, amit legalább az újév első napján betartunk, így biztosan nem vesznek kárba az ígéretek.

2009. március 1., vasárnap

5 top-tipp - Hozd ki a maximumot a hajadból :)

Első lépés

Válaszd a megfelelő frizurát! A vékony szálú hajú férfiak gyakran a hosszabb hajviseletet kedvelik, azért, hogy sűrűbbnek tűnjön a hajuk. A valóságban azonban azzal, hogy hosszan hagyják, pont az ellenkező hatást váltják ki. Ezzel szemben egy jó fazonú rövid haj a megfelelő választás arra, hogy elfedd vékonyodó hajszálaidat, és magabiztosabb legyél. A maximális hatás kedvéért a vágásnál ügyelni kell arra, hogy a frizura oldalt rövidebb legyen, a tetején pedig egy kicsit hosszabb. A kisebb optikai csalásnak köszönhetően a fejetetőn lévő haj dúsabbnak hat, és kevesebb törődést is igényel viselőjétől.

Második lépés

Ha tényleg törődsz a hajaddal, és szeretnéd megvédeni a környezet káros hatásaitól, a fejbőrödre is vigyáznod kell! Ha vékonyszálú hajad van, különösen fontos, hogy szinte minden egyes hajszálra extra figyelmet fordíts. Az új Head&Shoulders Hair Endurance (Hajvédelem férfiaknak) sampon amellett, hogy rendszeres használatával eltávolítja a látható korpa akár 100%-át, és lelassítja a hajtöredezésből adódó hajhullást is. A megfelelően ápolt haj pedig sűrűbbnek hat. Hogy a legtöbbet kihozd a samponodból, először a tenyeredbe önts egy keveset, dörzsöld össze, majd gyengéden masszírozd bele ujjaiddal a nedves hajba.


Harmadik lépés

Szárítsd hajadat megfelelően! A haj vizesen gyengébb (ennél fogva ilyenkor sérülékenyebb), ezért ne dörzsöld túl erőteljesen, amikor a törülközővel előszárítod. Helyette gyengéden, mindenféle extra nyomást mellőzve törölgesd, és óvatosan nyomkodd ki belőle a fölösleges vizet. Ha még nincs, szerezz be egy hajszárítót, mert ha hagyod természetesen megszáradni hajadat, azzal laposabbnak és vékonyabbnak tűnhet, mintha hajszárítóval szárítanád. A legtöbb férfi nem használ hajszárítót, ha mégis, gyakran nem helyesen. Az intenzív hőfokon való szárítással ugyanis további károsodásokat okoznak a hajak és a fejbőrnek. A legjobb eredmény elérése érdekében a megfelelő szárítás min. 10-15 cm távolságból és alacsony fokozaton történjen.

Negyedik lépés

Formázz helyesen! A hajformázó termékek megfelelőek arra, hogy egyedi külsőt kölcsönözzenek, de ha vékonyszálú vagy ritka hajad van, a legjobb, ha elkerülöd a nehéz waxokat és olajokat, amelyek lehúzzák, és ezzel laposabbá teszik a hajat. Helyette formázd a hajad könnyebb, szárító termékekkel, mint például hajhab, amely garantálja, hogy hajad dúsabbnak tűnjön.

Ötödik lépés

Tudd meg, mi áll jól! Mindenkinek megvan a maga személyisége és külseje, ami jól áll neki, legyen szó akár a hajról akár a ruhákról. Fontos, hogy tudd, mikor szükséges kulcsfontosságú változásokat véghezvinned a stílusodban, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Biztosan te sem hordod már kamaszkorod divatos ruháit, alkalmazd ugyanezt a szabályt hajadra is, és légy mindig naprakész. Így például, ha a homlokodnál elkezd hullani a hajad, inkább előrefelé formázd, ahelyett, hogy hátrafelé fésülöd.


Milyen hajszín illik hozzám?

1.) Világos bőr és szemszín, eredeti hajszín világos, vagy sötét szőke:


Ha meg akarjuk őrizni természetességünket akkor melíroztassunk a világos szőke hajba sötétebb szőke, a sötét szöke hajba pedig világos "babaszőke" csíkokat.

Ha vagányabb kinézetet szeretnénk, akkor gesztenyebarna, vagy meleg színárnyalatú csikokat melíroztassunk, amelyek kontrasztot teremtenek az eredeti, világos színekkel.

Elkerülendő: az intenzív aranyszínű árnyalatok mert rontják az összképet.

2.) Matt bőr, sötét szemek, eredeti hajszín gesztenyebarna, vagy fekete:

Ha meg akarjuk őrizni természetességünket akkor a barna lágyabb (szelídgesztenye), vagy élénkebb (mahagoni, vöröses barna, csokoládé) árnyalatát válasszuk.

Ha erős váltást akarnak, akkor a platinaszőkét ajánljuk, de csak rövid hajhoz!

Kerülendő az arany/vörösréz és narancsos árnyalat, mert túlságosan "napszítta" kinézetet kölcsönöz.

3.) Rózsás arcbőr, mogyorószínű szemek, világos gesztenye, vagy vöröses barna természetes hajszín.

Ha nem kar eltérni a természetességtől válaszon meleg gesztenyebarna, vagy rezes vöröses árnyalatot, mely jól harmonizál majd arcszínével.

Ha vagány kinézetet szeretne, akkor tegye vibrálóvá haját világosabb (aranyszőke), vagy sötétebb (vöröses tónusú) melírral.

Elkerülendők a túlságosan világos árnyalatok (arany, vagy platina szőke), amelyek nem elég sikkesek a bőre és a szeme színéhez.

4.) Vöröses arcbőr, világos szem, természetes szőke, vagy vörös, vagy vöröses barna haj


Ha meg akarja őrizni természetességét, maradjon a természetes hajszín valamelyik más árnyalatánál. Ennek a típusnak ritkán áll jól bármilyen más szín!

Ha mégis váltani akar, és egy kissé "vampos" kinézetre vágyik, válasszon valamilyen trendi vörös árnyalatot.

Mindenképpen kerülendő a fekete hajszín.

Mit is kell tudni a sminkelésről?

A bőr védelme, előkészítése

Arctejes, tonikos lemosás, hidratálás.(alkoholmentes tonikkal)
Zsíros bõr esetén, ha tartós sminket készítünk, egy pakolást teszünk fel, ami beállítja a bõr megfelelõ víz-, és zsírtartalmát.
Erõs hámlás esetén megfelelõ nedvességpótlás után, a felsõ hámréteget le kell dörzsölni!
(nagyon hámló bõrt nem lehet szépen alapozni) Enyhe hámlásnál bõrradír használata szükséges. Száraz bõr esetén hidratáló -nem túl zsíros- krémet kell bemasszírozni.
Ha nagyon száraz, cserepes a száj bebalzsamozzuk. Sminkeseknek vannak erre megfelelõ, azonnal ható hidratáló, vérbõség fokozó és enyhén szájduzzasztó balzsamjaik.
Ha vörös, eres a szemfehérje különbözõ nyugtató hatású szemcseppek használata indokolt.

Alapozás

Természetesen sok mindentõl függ!(a vendég ruházata, a smink viselése…)
Mindig a hajtövekig, fülig és áll alá lehúzva foltok nélkül, aprólékosan végezzük.
Hogy milyen alapozót választunk, attól függ, hogy milyen hatást akarunk kelteni.(természetesnek tûnjön a bõr, vagy inkább hibátlannak, tökéletesnek, egyenletesnek) Az alapozót lehetõleg kis mennyiségben vigyük fel a bõrre, inkább több vékony rétegben, mint egyetlen vastag mázként.

Púderezés

Fontos a jó minõségû anyag használata, amely lágy, finom tapintású, aprószemcsés, és homogén, ez biztosít matt és bársonyos felületet az arcnak. A púder többre képes, mint eltüntetni a zsíros csillogást.
A púder rögzíti az alatta lévõ alapozót, és kitûnõ szemhéjárnyékoló alap (elõkészíti a bõrt a színek, festékfelvitelére). A púderrel könnyedén lehet korrigálni a rosszul sikerült színátmeneteket az arcpírnál, és a szemhéjfestéknél. A púder nem csupán a bõr zsírrétegét szívja be magába, hanem az izzadságcseppeket is (némiképp hût is). Felhordásának többféle módja ismeretes, de semmiképpen nem szabad kenni.

A pirosító

Egy finom árnyalat pirosító az arcon, az állon, és a homlokon élénkebbé teszi a bõrt, formálja az arcot, és fiatalságot, csillogást kölcsönöz a szemnek. Az arcpirosító használatánál is áll a mondás: 'A kevesebb néha több.' - tehát csak kevés festéket tegyünk az ecsetre, és addig ismételjük, amíg megfelelõ erõsségû színt nem kapunk. Az arcpirosítót a profi sminkesek is elsõsorban az arcon, továbbá az állon és a homlokon, valamint a szemöldök alatt, és a nyakon használják.

Szemöldök

A szemöldök a természetes formájában illik legjobban az arctípushoz, természetesen a kiálló, nem oda illõ szõrszálakat mindig el kell távolítani, mert komor arckifejezést kölcsönözhetnek. A természetes növésû, de ápolt szemöldöktõl a szem, különleges fényt kap, és erõt sugároz.
A szemöldök hangsúlyozásának több módja van, lehet ceruzával kiigazítani, szemhéjfestékkel tölteni, szempillaspirállal és szemöldök zselével formázni.

Szemfestés

A szemhéjfesték hangsúlyozza a szem természetes fény-árnyék hatását, ez a szemre irányítja az emberek tekintetét. Nem tanácsos egyszerre túl sok festéket felvinni, mert sokkal nehezebb a felesleget eltávolítani. A szemhéjfesték tovább tart, ha áttetszõ púderrel átfutunk a kész sminken. A régi mondás, miszerint a festék színének egyezni kell az írisz színével, már nem érvényes. Sõt tompa élettelen lesz a hatás, ha túlságosan egyezik a két szín. A komplementer színek élettel töltik meg a szemet.


Szempilla

Élénk lesz a tekintete és szépen keretezi a szemet, ha megfelelõen van a szempilla 'kikészítve'. A szemhéjfesték és a kontúr vonal is csak a gondosan kifestett szempilláktól fejti ki igazán a hatását. A szempilla festék (mascara) tehát egyszerûen kötelezõ. A festék minden egyes pillát egy festék réteggel burkol be, ami nem csak színez, de sûrûbbnek, sõt hosszabbnak is látszik tõle a pilla.
Ne legyen túl sok festék, mert összeragadnak tõle a pillák.

A szem kihúzása

Különbözõ módszerekkel lehetséges. Ecsettel és porfestékkel, tussal, ceruzával és nedves applikátorral,…
A legfontosabb, hogy szépítse, kiemelje, formálja a szemet, erõsítse, korrigálja a szempilla vonalát.
Lehet erõsen kontúros, vagy akár finoman satírozott, foltban elhelyezett, a legfontosabb, hogy a szépséget vagy az adott stílust tükrözze. Használható világos, vagy sötét árnyalat is, attól függõen, hogy az alsó vagy a felsõ szemhéjat színezzük, és attól, hogy kicsinyíteni, vagy nagyítani szeretnénk.


Az ajkak

A száj formája nagyban befolyásol abban, hogy milyen színû rúzst, és milyen technikát alkalmazunk. Csábít, duzzog, vagy elutasít. Az ajak formájához bizonyos jellemvonásokat szoktak társítani, pont úgy mint a rúzs színéhez. Azt mondják a vöröset az életmûvész, vonzó, hódítani vágyó nõ választ, rózsaszínût a romantikus, narancs vöröset az extravagáns, és gyöngyház színût a sikeres és természetes hatást kedvelõk
Minél feltûnõbb a rúzs színe, annál tökéletesebben kell elvégezni a festést.
Kontúr ceruzával megrajzoljuk a száj vonalát, fültisztítóval finoman elsatírozzuk.
A legkönnyebb középen a V alaknál elindulni, majd a két sarkából a száj közepe felé kontúrozva. Az ajak felületét ajakecsettel fessük ki. A színek kiválasztásának nem csupán a divat a függvénye. Az az alapszabály, hogy hideg fényben (téli égbolt, kékes neonfény) óvatosan kell bánni a kékes árnyalatokkal, meleg fényben (gyertyafény, sárgás villanyfény) pedig a narancsos, barnás árnyalatokkal. Az ajak formája is közrejátszik abban, hogy milyen rúzst választunk. A világos, fénylõ színektõl az ajkak nagyobbnak látszanak, míg a sötét színek inkább kicsinyítik a szájat.